Masło pietruszkowe do pieczonych ziemniaczków


1h6 porcji

Składniki:

1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
1 porcja (ok. 150 g) domowego masła
sól, pieprz
kilka sztuk ziemniaków

Przygotowanie masła:

Pietruszkę i czosnek drobno posiekaj, utrzyj z miękkim masłem. Za pomocą papieru do pieczenia uformuj wałek. Schłódź w lodówce około 2 godzin.

Przygotowanie ziemniaczków:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ziemniaki dokładnie myjemy, nacinamy mniej więcej do połowy, solimy i obkładamy masłem pietruszkowym. Następnie Układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż skórka się przyrumieni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy widelcem czy są już wystarczająco miękkie. Na koniec polewamy roztopionym masłem pietruszkowym.