Filet z dorsza w sosie maślano-cytrynowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

1h6 porcji

Składniki

filet z dorsza – 600g
Śmietana 36% od OSM Piątnica 200g – 2 szt.
mąka kukurydziana – 3 łyżki
sól, pieprz do smaku – 150g
sok z cytryny – 3 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
domowe masło uzyskane ze Śmietanki 42% od OSM Piątnica – 2 łyżki

Wykonanie:

Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor.
Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem.
Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.
Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami lub innym ulubionym dodatkiem.

Wykonanie domowego masła:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Smacznego!