Domowe masło z orzechami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

1h6 porcji

Składniki

Śmietanka 42% od OSM Piątnica 200g – 3 szt.
orzeszki ziemne – 100g (można użyć także innych orzechów)
miód płynny – 2 łyżki

Wykonanie:

Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła wraz z miodem. Całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!